30. 3. 2020
Enzymy
Charakteristika:
- enzymy jsou bílkoviny, které katalyzují všechny reakce probíhající v živých organismech, nazýváme je také BIOKATALYZÁTORY
- v přírodních podmínkách při teplotě 37°C - 40°C (do 60°C)
- základem jsou bílkoviny, které mají specifický účinek
- urychlují reakci, působí v nepatrném množství
- vznik komplexu – enzym, substrát
- výrazně snížení aktivační energie Ea
Rozdělení:
- jednosložkové enzymy – tvoří ji pouze bílkovina
- dvousložkové enzymy – tvoří ji komplex nazývaný holoenzym složený z apoenzymu a kofaktoru
- apoenzym – bílkovinná složka po zahřátí denaturuje
- kofaktor – nebílkovinná složka po zahřátí stálý, př. Mg2+, Fe2+, Zn2+, Cu2+
- podle typu napojení kofaktoru na bílkovinu rozlišujeme:
- prostetická skupina – s apoenzymem je spojena pevně, kovalentní vazba
- koenzym – s apoenzymem spojen slabě nevazebnou interakcí
Vlastnosti:
- funkce enzymů:
E + S → ES → E + P
s aktivním místem komplex koenzym produkt
Rozdělení:
- substrátová specifikace = enzym katalyzuje pouze určitou reakci určitého substrátu, odpovědný je apoenzym
- specifitou účinku – určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn substrátu
Rychlost enzymatických reakcí závisí:
- na koncentraci substrátu
- jejím zvyšováním se zvyšuje rychlost reakce, ale pouze do nasycení enzymu substrátu
- na koncentraci enzymu
- jejím zvyšováním se zvyšuje rychlost reakce, ale pouze při dostatečném množství substrátu
- na pH
- většina enzymů je účinných pouze v určitém úzkém rozmezí pH (pepsin pH = 2, ptyalin = 6,7)
- na teplotě
- se zvyšující se teplotou roste rychlost v rozmezí 10 – 40°C
- při vzrůstu o 10°C se zvýší reakční rychlost 2x až 4x van’t Hoffovo pravidlo
- aktivátory
- látky, které enzymy aktivují př. Mg2+, Zn2+
- proenzym = zymogen – neúčinná forma enzymu, která se účinkem aktivátoru přemění na účinnou formu (př. pepsinogen nebo trypsinogen se aktivátory mění na pepsin a trypsin)
- inhibitory
- látky, které enzym inhibují (snižují jeho aktivitu)
- kompetitivní inhibice (= vytěsňování)
- inhibitor je podobný substrátu
- s enzymem soutěží o navázání na aktivní místo a tím zabraňuje vytvoření komplexu enzym – substrát
- nekompetitivní inhibice
- inhibitor se váže mimo aktivní místo a zabraňuje tak tvorbě produktu
- enzymové jedy – těžké kovy Hg2+, Pb2+, Ag2+, Cu2+
- alosterická inhibice
- inhibitor se váže na speciální místo v molekule enzymu (alosterické místo) a způsobuje změnu konformace enzymu i aktivního místa a zabraňuje navázání enzymu na substrát
- inhibitor se váže na speciální místo v molekule enzymu (alosterické místo) a způsobuje změnu konformace enzymu i aktivního místa a zabraňuje navázání enzymu na substrát
- inhibice zpětnou vazbou = inhibice substrátem a produktem reakce inhibice substrátem
- substrát je v nadbytku
- na aktivní místo se naváže více jak molekula substrátu
- a dojde ke zpomalení nebo zastavení reakce
- kompetitivní inhibice (= vytěsňování)
Zástupci (názvosloví):
Oxidoreduktázy
- katalyzují oxidačně – redukční reakce, tzn. přenos vodíku, elektronů, nebo reakce kyslíkem, jsou to např. oxidázy, peroxidázy, dehydrogenázy
Transferázy
- katalyzují přenos skupin i celých molekul z dárce (donoru) na příjemce (akceptor)
- koenzymem transferázy je např.:
- ATP (adenosintrifosfát) – je součástí enzymů, které katalyzují přenos fosfátových skupin
- Koenzym A – přenáší acyly (zbytky karboxylových kyselin)
Hydrolázy
- katalyzují hydrolytické štěpení substrátu (štěpení za přítomnosti vody), např. glukosidázy, peptidázy, lipázy, proteázy
- jejich součástí nejsou koenzymy, ale často kovové ionty
- glykosidy – katalyzuj štěpení glykosidů na disacharidy nebo monosacharidy
- lipázy – katalyzují štěpení triacylglycerolů na glycerol a mastné kyseliny
- proteázy – štěpení proteinu na aminokyseliny
Lyázy
- katalyzují štěpení nehydrolytické (není třeba voda jako další reaktant) např. dekarboxylázy aminokyselin
- jejich součástí jsou často koenzymy transferáz
Izomerázy
- katalyzují reakce uvnitř molekuly jednoho substrátu, přesouvají atomy nebo celé skupiny z jednoho atomu uhlíku na jiný, mění polohu skupin na chorálním centru podobně
- izomerázy většinou koenzym neobsahují
Ligasy
- katalyzují syntézu jednoduchých molekul na složitější, za současné spotřeby ATP
- obsahují většinou koenzymy transferáz
Použití:
- potravinářská technologie
- průmysl textilní a kožedělní
- enzymové preparáty – proteázy (štěpící sacharóza), amylázy (štěpící škrob)
- prací prostředky v domácnostech