Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 3. 2020

Lipidy

Charakteristika:

  • přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu
  • estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
  • hydrofobní látky, nerozpustné ve vodě, rozpustné v nepolárních organických rozpouštědlech
  • jsou stavební látkou buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek (vitaminů A, D, E, K a barviv), tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
  • mastné kyseliny vázané v lipidech jsou – jednosytné, se sudým počtem uhlíků, nasycené, nenasycené
  • energetická rezerva (olejnatá semena, tuková tkáň živočichů)
  • jsou jediným zdrojem esenciálních mastných kyselin
  • tuhost tuků závisí na množství nenasycených kyselin (tuhé – obsahují nasycené kyseliny, kapalné – obsahují nenasycené kyseliny)
  • jsou bezbarvé bez zápachu
  • lipidy můžeme rozdělit na dvě velké skupiny:
    1. jednoduché lipidy (tvořeny pouze estery): tuky, vosky
    2. složené lipidy (obsahují kromě esteru ještě další složku): glykolipidy, fosfolipidy

 

 

  1. Jednoduché lipidy

 

 

Charakteristika:

 

  • jejich základními složkami jsou pouze jednosytné nebo vícesytný alkohol a mastná kyselina
  • podle alkoholové složky rozlišujeme:

 

  • Tuky (acylglyceroly) – estery vyšších mastných kyselin s glycerolem

 

  • Vosky – estery vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule)

 

Struktura:

 

  • Glycerol – nejedovatý, léky na srdce, dynamit, trojsytný alkohol

Vlastnosti:

  • přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být:
    • tuhé (nebo mazlavé) – obsahují ve svých molekulách převážně acyly nasycených mastných kyselin
    • kapalné (oleje) – obsahují ve svých molekulách převážně acyly nenasycených mastných kyselin
  • tuky snadno podléhají hydrolýze:
    • kyselou hydrolýzou poskytují glycerol a směs mastných kyselin
    • zásaditou hydrolýzou poskytují soli mastných kyselin (mýdla)
  • žluknutí – je rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy, podléhají mu nejsnadněji oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny za uvolnění nepříjemných zapáchajících nižších mastných kyselin
  • ztužování tuků – je proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin za vzniku kyselin nasycených a zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí
  • vysýchání olejů – je proces, při kterém některé oleje po rozetření na větší plochu polymerují a vytvářejí na vzduchu suché trvalé filtry
  • vosky jsou po chemické stránce podobné tukům, ale jsou velmi stálé, odolné vůči hydrolýze i enzymatickému působení

 

zástupci:

Živočišné tuky

  • jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány
  • dělí se:
    1. pevné – hovězí a skopový lůj
    2. polotuhé – vepřové sádlo, drůbeží sádlo, máslo
    3. kapalné – rybí tuk
  • používají se v potravinářství a při výrobě kosmetiky a léčiv

 

Rostlinné tuky

  • jsou obsaženy především v semenech a plodech
  • dělí se:
    1. polotuhé – kakaové máslo, palmový tuk
    2. kapalné, oleje – řepkový, slunečnicový, makový, olivový
  • používají se v potravinářství, k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv

Vosky

  • obsahují vyšší jednosytné alkoholy
  • jsou původu:
    • rostlinného – ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (kutikula)
    • živočišného – ochrana orgánů (včelí vosk, ovčí lanolin, vorvaňovina)
  • používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu

 

  1. Složené lipidy

 

Charakteristika:

  • na jejich stavbě se kromě alkoholů a karboxylových kyselin podílejí ještě další složky
  • uplatňují se především při tvorbě biologických membrán

Vlastnosti:

  • mají polární i nepolární složku
  • vytvářejí dvojvrstvy nebo micely
  • nazýváme je také polární lipidy

Fosfolipidy – estery glycerolu nebo sfingosinu s mastnými kyselinami, které mají ve svých molekulách esterové vázanou kyselinu fosforečnou, vyskytují se převážně v membránách buněk, játrech, ledvinách, ve žloutku a sóje

Glykolipidy – obsahují monosacharidové zbytky glykosidicky vázané na lipidickou část

Vyskytují se především v buněčných membránách, v šedé kůře mozkové.