30. 3. 2020
Polysacharidy
Charakteristika:
- obsahují více jak 10 monosacharidových jednotek spojených glykosidickou vazbou
- jejich molekuly mají podobnou strukturu jako oligosacharidy, ale jsou tvořeny mnohem větším počtem monosacharidových jednotek
- jsou to nejrozšířenější sacharidy, patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
- mohou být:
- homopolysacharidy – stejného typu
- heteropolysacharidy – různého typu
- v přírodě slouží jako stavební a zásobní látky rostlin a živočichů, některé jsou biologicky aktivní
Vlastnosti:
- makromolekuly způsobují – nerozpustnost, bobtnají, vytváří koloidní roztoky
- neredukují
- kyselou hydrolýzou nebo enzymatickou se štěpí na disacharidy nebo na monosacharidy nemají sladkou chuť
Výskyt:
- obsažen v rostlinách i živočiších
- stavební funkce – celulóza, chitin, pektin
- zásobní funkce – R škrob, Ž glykogen
- specifické funkce – heparin rostlinné slizy
Struktura:
- lineární – tvořené lineárními řetězci monosacharidových jednotek spojených (1-4)
- větvené – tvořené navzájem propojenými (1-6) lineárními řetězci
- Homopolysacharidy
Škrob
- zásobní látka rostlin
- složen ze dvou typů molekul amylósa a amylopektin
- 20% amylósa – obsahuje D glukosové zbytky vázané glykosidickými vazbami, je nerozvětvená, vlákno spirálně stočeno, rozpustná ve vodě, s jodem se barví modře, zahřátím se jod uvolňuje
- 80% amylopektin – obsahuje D glukosové zbytky spojené glykosidickými vazbami, větveny, ve studené vodě se nerozpouští, v teplé vodě bobtná, s jodem vytváří hnědo červené zbarvení, ve vodě tvoří koloidní roztoky, průmyslově se získává z brambor a obilovin
- výroba – pudinkové prášky, škrob, zahušťovadla lepidel, barev, výroba etanolu
Glykogen
- zásobní látka živočichů a hub
- ukládá se v buňkách, v játrech a ve svalech živočichů
- rozpustný ve vodě
Celulóza = buničina
- hlavní složka buněčných stěn vyšších rostlin, nachází se v bakteriích a v tělech pláštěnců
- váže více než polovinu uhlíku přítomného v biosféře
- nerozpustný ve vodě
- pro člověka nestravitelná, důležitá složka potravy – vláknina
- v přírodě se vyskytuje – hemicelulóza = směs polysacharidů
- výroba – získává se ze dřeva jako surová celulóza = buničina
- bavlna je čistá celulóza
- viskózní hedvábí, celofán
- střelný prach
Chitin
- stavební látka exoskeletu členovců (korýši, hmyz)
- součástí buněčné stěny hub a řas
- složen z monosacharidových jednotek obsahujících N
Pektin
- zásobní látka rostlin, jablka, rybíz, slupka citronu
- po zahřátí tvoří gely (rosolovatění šťáv)
Agaroza
- podobná chitinu
- její hlavní složkou je agar (získává se z mořských řas)
- potravinářství (gely), živné půdy
- Heteropolysacharidy
- součástí buněčných stěn mikroorganismů, mezibuněčné hmoty a tělních tekutin
Heparin
- antikoagulační účinky
- brání srážení krve (inhibuje přeměnu protrombinu na trombin)
- obsažen v plicích, játrech, slezině