30. 3. 2020
Rozpustné v tucích
- esenciální složka potravy
- provitamíny (dvousložkové enzymy)
- součást složených enzymů
Vitamin A
= retinol
- složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, působí jako antioxidant
- projevy nedostatku: šeroslepost, vysychání rohovky a spojivky, drsná kůže, zastavení růstu
- zdroje: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu (b - karoten) v rostlinných potravinách – mrkev, špenát, kapusta, meloun, meruňky
- denní doporučená dávka: 1 mg
- předávkování velmi náročné
Vitamin D
= kalciferol
- jedná se o skupinu vitaminů D, nejvýznamnější je D3 (cholekalciferol) a D2 (ergokalciferol)
- řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech
- projevy nedostatku: měknutí a deformace kostí – křivice
- zdroje: tuk mořských ryb, mléko, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením
- denní doporučená dávka: 0,025mg
Vitamin E
= tokoferol
- antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz, zpomaluje stárnutí, vychytává volné radikály, odbourává stres
- projevy nedostatku: svalová ochablost, poruchy cévního systému
- zdroje: rostlinné oleje, obilné klíčky, sója, mléko, salát, maso savců
- denní doporučená dávka: 15 – 20 mg
Vitamin K
= fylochinon
- účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech, prevence proti rakovině, podpora srdeční frekvence a ledvin, snížení hladiny vysokomolekulárního cholesterolu
- projevy nedostatku: porucha srážlivosti krve, krvácivost
- zdroje: listová zelenina, luštěniny, obilné a mléčné výrobky, brambory, rybí tuk
- denní doporučená dávka: 0,14 mg
- předávkování není možné