Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 3. 2020

Rozpustné v tucích

 

  • esenciální složka potravy
  • provitamíny (dvousložkové enzymy)
  • součást složených enzymů

Vitamin A

= retinol

  • složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, působí jako antioxidant
  • projevy nedostatku: šeroslepost, vysychání rohovky a spojivky, drsná kůže, zastavení růstu
  • zdroje: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu   (b - karoten) v rostlinných potravinách – mrkev, špenát, kapusta, meloun, meruňky
  • denní doporučená dávka: 1 mg
  • předávkování velmi náročné
     

Vitamin D

= kalciferol

  • jedná se o skupinu vitaminů D, nejvýznamnější je D3 (cholekalciferol) a D2 (ergokalciferol)
  • řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech
  • projevy nedostatku: měknutí a deformace kostí – křivice
  • zdroje: tuk mořských ryb, mléko, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením
  • denní doporučená dávka: 0,025mg
     

Vitamin E

= tokoferol

  • antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz, zpomaluje stárnutí, vychytává volné radikály, odbourává stres
  • projevy nedostatku: svalová ochablost, poruchy cévního systému
  • zdroje: rostlinné oleje, obilné klíčky, sója, mléko, salát, maso savců
  • denní doporučená dávka: 15 – 20 mg
     

Vitamin K

= fylochinon

  • účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech, prevence proti rakovině, podpora srdeční frekvence a ledvin, snížení hladiny vysokomolekulárního cholesterolu
  • projevy nedostatku: porucha srážlivosti krve, krvácivost
  • zdroje: listová zelenina, luštěniny, obilné a mléčné výrobky, brambory, rybí tuk
  • denní doporučená dávka: 0,14 mg
  • předávkování není možné