Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 3. 2020

Rozpustné ve vodě

 

  • hydrofilní
  • mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C a skupiny vitaminu B

Vitamin C

= kyselina L-askorbová

  • účastní se mnoha biochemických procesů, např. napomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, tvorbu protilátek, působí jako antioxidant
  • projevy nedostatku: záněty dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje jsou nejtěžším stádiem avitaminózy
  • zdroje: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony), brambory, vnitřnosti
  • denní doporučená dávka: 60 – 200 mg
     

Vitamin B1

= thiamin

  • podílí se na metabolismu sacharidů
  • projevy nedostatku: únava, křeče, trávicí poruchy, nervové poruchy, avitaminóza vede k nervovému onemocnění beri – beri
  • zdroje: obiloviny, kvasnice, luštěniny, vnitřnosti, žloutek, vepřové maso, sušené pivovarské kvasnice, neloupaná rýže, rajčata, zelí, květák, brokolice
  • denní doporučená dávka: 1,2 mg

 

Vitamin B2

= riboflavin

  • součástí flavoproteinů, enzymů účastnících se oxidačně redukčních procesů (jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie)
  • projevy nedostatku: záněty koutků rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
  • zdroje: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, zelenina
  • denní doporučená dávka: 1,7 mg
     

Vitamin B5

= kyselina pantotenová

  • základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně redukčních procesů
  • projevy nedostatku: nervové poruchy, křeče
  • zdroje: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny
  • denní doporučená dávka: 6 – 8 mg
     

Vitamin B6

= pyridoxin

  • součástí enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz)
  • projevy nedostatku: poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznic, epileptické záchvaty
  • zdroje: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice, kuřecí maso, ořechy, zelenina
  • denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg
     

Vitamin B12

= kobalamin, kyanokobalamin

  • nevzniká v rostlinách, tvoří se pouze v živočišných organismech, zajišťuje normální průběh krvetvorby
  • projevy nedostatku: chudokrevnost, degenerace míšních nervů
  • zdroje: játra, maso, ryby, mléko
  •  je tvořen střevními bakteriemi
  • denní doporučená dávka: 2,4 mg

 

Niacin

= kyselina nikotinová a nikotinamid

  • součástí nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus)
  • projevy nedostatku: křeče, nervové poruchy až onemocnění pelagra (onemocnění způsobující záněty kůže, průjmy a nervové poruchy)
  • zdroje: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny
  • denní doporučená dávka: 10 mg
     

Folacin

= kyselina listová

  • ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek
  • projevy nedostatku: poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost, v těhotenství u žen vady plodu, předčasné narození – potrat
  • zdroje: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice, fazole
  • denní doporučená dávka: 0,4 mg
     

Biotin

= vitamin H

  • významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk
  • projevy nedostatku: kožní choroby, nechutenství, únava
  • zdroje: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice, sója, ořechy
  •  je tvořen střevními bakteriemi
  • denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg