30. 3. 2020
Rozpustné ve vodě
- hydrofilní
- mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C a skupiny vitaminu B
Vitamin C
= kyselina L-askorbová
- účastní se mnoha biochemických procesů, např. napomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, tvorbu protilátek, působí jako antioxidant
- projevy nedostatku: záněty dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje jsou nejtěžším stádiem avitaminózy
- zdroje: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony), brambory, vnitřnosti
- denní doporučená dávka: 60 – 200 mg
Vitamin B1
= thiamin
- podílí se na metabolismu sacharidů
- projevy nedostatku: únava, křeče, trávicí poruchy, nervové poruchy, avitaminóza vede k nervovému onemocnění beri – beri
- zdroje: obiloviny, kvasnice, luštěniny, vnitřnosti, žloutek, vepřové maso, sušené pivovarské kvasnice, neloupaná rýže, rajčata, zelí, květák, brokolice
- denní doporučená dávka: 1,2 mg
Vitamin B2
= riboflavin
- součástí flavoproteinů, enzymů účastnících se oxidačně redukčních procesů (jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie)
- projevy nedostatku: záněty koutků rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
- zdroje: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, zelenina
- denní doporučená dávka: 1,7 mg
Vitamin B5
= kyselina pantotenová
- základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně redukčních procesů
- projevy nedostatku: nervové poruchy, křeče
- zdroje: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny
- denní doporučená dávka: 6 – 8 mg
Vitamin B6
= pyridoxin
- součástí enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz)
- projevy nedostatku: poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznic, epileptické záchvaty
- zdroje: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice, kuřecí maso, ořechy, zelenina
- denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg
Vitamin B12
= kobalamin, kyanokobalamin
- nevzniká v rostlinách, tvoří se pouze v živočišných organismech, zajišťuje normální průběh krvetvorby
- projevy nedostatku: chudokrevnost, degenerace míšních nervů
- zdroje: játra, maso, ryby, mléko
- je tvořen střevními bakteriemi
- denní doporučená dávka: 2,4 mg
Niacin
= kyselina nikotinová a nikotinamid
- součástí nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus)
- projevy nedostatku: křeče, nervové poruchy až onemocnění pelagra (onemocnění způsobující záněty kůže, průjmy a nervové poruchy)
- zdroje: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny
- denní doporučená dávka: 10 mg
Folacin
= kyselina listová
- ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek
- projevy nedostatku: poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost, v těhotenství u žen vady plodu, předčasné narození – potrat
- zdroje: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice, fazole
- denní doporučená dávka: 0,4 mg
Biotin
= vitamin H
- významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk
- projevy nedostatku: kožní choroby, nechutenství, únava
- zdroje: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice, sója, ořechy
- je tvořen střevními bakteriemi
- denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg