Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 3. 2020

Vlastnosti a dělení vitamínů

Charakteristika:

  • nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život
  • člověk a živočichové je musí přijímat v potravě, jsou pro ně esenciální, mikroorganismy a rostliny (i někteří nižší živočichové) jsou schopni je syntetizovat
  • potrava může být přímo zdrojem vitaminů, nebo obsahovat PROVITAMINY - látky, které se na aktivní vitaminy přeměňují až v organismu
  • nejsou pro organismus zdrojem energie, ale zastávají nejrůznější funkce, např. jsou složkou enzymů, a jako takové působí proti oxidacím v tkáních nebo se účastní redoxních dějů
  • hypovitaminóza je způsobena sníženým příjmem určitého vitaminu, projevuje se nejrůznějšími poruchami, které mohou vést až k vážnému poškození organismu
  • avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu (u nás se již skoro nevyskytuje)
  • hypervitaminóza je způsobena předávkováním při léčbě vitaminy, toto nebezpečí hrozí jen u vitaminů rozpustných v tucích
  • antivitaminy jsou látky, které ruší účinky vitaminů, jde často o látky s podobnou strukturou, ale bez dané biochemické funkce, které vazbou na příslušné vazebné místo vytlačují vitamin

Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti:

  1. vitaminy rozpustné ve vodě
  • vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselina pantotenová, biotin, folacin) a vitamin C

 

  1. vitaminy rozpustné v tucích

vitaminy A, D, E, K