30. 3. 2020
Vlastnosti a dělení vitamínů
Charakteristika:
- nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život
- člověk a živočichové je musí přijímat v potravě, jsou pro ně esenciální, mikroorganismy a rostliny (i někteří nižší živočichové) jsou schopni je syntetizovat
- potrava může být přímo zdrojem vitaminů, nebo obsahovat PROVITAMINY - látky, které se na aktivní vitaminy přeměňují až v organismu
- nejsou pro organismus zdrojem energie, ale zastávají nejrůznější funkce, např. jsou složkou enzymů, a jako takové působí proti oxidacím v tkáních nebo se účastní redoxních dějů
- hypovitaminóza je způsobena sníženým příjmem určitého vitaminu, projevuje se nejrůznějšími poruchami, které mohou vést až k vážnému poškození organismu
- avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu (u nás se již skoro nevyskytuje)
- hypervitaminóza je způsobena předávkováním při léčbě vitaminy, toto nebezpečí hrozí jen u vitaminů rozpustných v tucích
- antivitaminy jsou látky, které ruší účinky vitaminů, jde často o látky s podobnou strukturou, ale bez dané biochemické funkce, které vazbou na příslušné vazebné místo vytlačují vitamin
Vitaminy dělíme podle jejich rozpustnosti:
- vitaminy rozpustné ve vodě
- vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselina pantotenová, biotin, folacin) a vitamin C
- vitaminy rozpustné v tucích
vitaminy A, D, E, K